Skrevet av: Eirik Aase

 

I dag kunne både Aftenbladet og Rogalands Avis melde om budkrig på Samuel Adegbenro. Nyheten som vi alle har ventet på, men som vi alle har fryktet. Det positive med dagens nyheter er at flere klubber involvert, vil gi en høyere salgssum. Samtidig virker det som om det er utenlandske klubber som er interesserte, slik at man slipper å se juvelen i Rosenborg-drakt slik som media har meldt om tidligere.

I dette innlegget vil jeg se nærmere på noen tall som viser at et salg av Samuel Adegbenro vil være krise for Viking med tanke på å holde plassen i årets Eliteserie. Likevel er jeg nødt til å trekke frem et par gode grunner til hvorfor man bør takke ja dersom det kommer inn et godt bud.

  • Tidligere har man gamblet på å beholde Jon Dadi Bödvarsson, for og deretter se han forlate klubben for knapper og glansbilder på grunn av utgående kontrakt. Samuel Adegbenros kontrakt går ut etter neste sesong, og dersom man ikke selger han nå, vil man kunne gå glipp av flere sårt trengte millioner.
  • Dersom man nekter Samuel Adegbenro å forlate klubben nå, hvilket signal vil det sende til andre spillere? Vil spillere ønske å komme til Viking dersom man ikke er sikker på at de vil la deg gå når det kommer en større klubb på banen? Viking er ikke større enn at det vil være et springbrett for unge utenlandske spillere, men da må man også vise at man lar de forlate klubben når det kommer gode nok bud.
  • Et salg av Samuel Adegbenro vil kunne føre til at man får hentet inn flere spillere i løpet av sommeren. Spillere som gjør at laget vil bli sterkere som en helhet, istedenfor at man har én enkeltspiller som er mye bedre enn de andre. I tillegg kan det virke som om Usman Sale er på gang, og kanskje blir savnet dermed litt mindre?

Dette er noen av grunnene til hvorfor Viking bør takke ja dersom noen klubber kommer med et bud som tilsvarer det Viking krever for nigerianeren.

Skulle man få rundt ti millioner for den dyktige vingen slik som Aftenbladet melder at Viking håper å få, vil det likevel være dårlig nytt for Vikings håp om å overleve denne sesongen.

Nigerianeren har vært involvert i nesten alt som skjer fremover på banen for Viking. Selv uten særlig hjelp fra medspillere fremover på banen, har han gang på gang skapt sjanser helt på egenhånd. Ofte starter han angrep med løp fra helt på egen banehalvdel. Etter min mening finnes det ingen spillere i Eliteserien som er i nærheten av Adegbenro når det gjelder hans dribleferdigheter.

Viking har denne sesongen scoret 19 mål. 18 av disse målene har blitt scoret mens Adegbenro har vært på banen.

Av disse 19 målene har Adegbenro vært involvert på følgende måte:
– 6 av målene har han scoret selv
– 2 av målene har han hatt målgivende pasning på.
– 2 av målene har kommet på frispark/straffespark som Adegbenro har skaffet.
– 2 av målene har Adegbenro vært tredje sist på med en frekk detalj.

Det vil si at Adegbenro har vært involvert i 12 av 19 mål denne sesongen. Av den grunn er det kanskje ikke så overraskende å se hvor dårlige Viking har vært uten han på banen. Han gikk som kjent glipp av tre kamper i starten av sesongen pga. en skade, mens han måtte stå over bortekampen mot Lillestrøm pga. suspensjon.

Viking med Adegbenro: 3-5-6
Viking uten Adegbenro: 0-0-4

En nærmere titt på OPTA sine statistikker bekrefter at Adegbenro er en meget god mann å ha fremover på banen. Bare fem spillere i årets Eliteserie har kommet til flere avslutninger i snitt per kamp enn nigerianeren. Med sine 3.3 driblinger (ganger han har passert motstanderen ved dribling) i snitt per kamp, er han den spilleren i Eliteserien som kommer seg soleklart flest ganger forbi sin motstander. Til sammenligning har Liban Abdi på andreplass «bare» 2.5 i snitt per kamp. Det er ingen spillere i Eliteserien som skaffer laget sitt flere frispark enn Adegbenro. Nigerianeren skaffer Viking 3.7 frispark i snitt per kamp. Mest sannsynlig er det heller ikke noen spillere som skaffer laget sitt flere hjørnespark enn Adegbenro, men det har jeg ikke funnet tall på.

Som du forstår ut fra disse tallene, vil Viking miste fryktelig mye dersom de selger Samuel Adegbenro. Om det vil være riktig å avslå budene eller ikke, er heldigvis ikke opp til meg. Det finnes nemlig gode grunner både for å selge og beholde nigerianeren. Det eneste som er sikkert er at håpet om å overleve i Eliteserien denne sesongen vil bli svekket betraktelig dersom Viking skal avslutte sesongen uten den nigerianske humørsprederen.

Samuel Adegbenro er for øvrig soleklar leder på «Skriking-børsen» med 5.9 i snitt denne sesongen. 

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert